Známá kulinářská poučka tvrdí, že tuk v mase je nositelem chuti. S tím není možné nesouhlasit, ale jde to i jinak. Rostlinné tuky v kombinaci s kořením a nejrůznějšími proteinovými náhradami dnes lákají na vegetariánské a veganské recepty. Odpočinout si od masa a přijmout zdravý pokrm už dnes není žádná hanba.
Zdravě a bez masa je možné vařit na mnoho způsobů. Prakticky každá světová kuchyně s sebou přináší vyvážené recepty s nádechem vlastní gastrokultury. Tyto restaurace a bistra dlouhodobě ukazují, jak by měl vypadat kreativní, zdravý a chutný přístup k moderní gastronomii.
Hummusbar
Frančízový koncept, inspirovaný Izraelem, s pobočkami v Budapešti otevřel své brány milovníkům středomořské kuchyně i v Bratislavě. Říkají vám něco názvy jako falafel, shakshuka nebo sabich? Pak neváhejte a navštivte toto místo. Jestli vás Hummusbar napoprvé nepřesvědčí, můžete vyzkoušet i několik nevegetariánských pokrmů jako například shawarmu s jejich vlastním čerstvým pita chlebem.
Minimalistický koncept bistra doslova láká k návštěvě společně se světlým interiérem a přírodními barvami. Krásné prostředí tak nenásilně umocňuje zážitek ze zdravého fastfoodu.
Zdroj: Facebook Hummusbar
Forky’s
Podnik v jihomoravské metropoli je příkladem úspěšně řízeného gastroprojektu. Na začátku stálo v centru Brna malé bistro pro vegany. Zanedlouho začali na skvělá rostlinná jídla chodit i milovníci masa a mnoho lidí zjistilo, že to jde i bez něj. V současnosti je Forky's frančízový koncept, který najdete i v Praze a Trnavě.
Brněnská pobočka se přesunula do větších prostor ve staré honosné budově. Spojení moderního, ale útulného interiéru přirozeně funguje i v kombinaci zdravého jídla a zodpovědného přístupu k životnímu prostředí.
Zdroj: Facebook Forky's
Vegan Kiosk
Jak potěšit lidi veganskými recepty v nízkonákladovém konceptu? Otevřete si veganský street food stánek. Na Kamenném náměstí v Bratislavě ho založili kamarádi Axel a Anton, kteří garantují využití maximálně čerstvých surovin. Kouzlo spočívá v sezonním menu, ve kterém využívají lokální dodavatele zeleniny a přes zimu pracují s nakládanými surovinami.
Výhodou tohoto konceptu je bezprostřednost = přímá interakce se zákazníky. I to je jedna z možností, jak si postupně otevřít kamennou provozovnu. Vegan Kiosk v srpnu 2019 zavřel svůj stánek a údajně se chystá přesunout na nové místo.
Zdroj: Facebook Vegan Kiosk
Lunter Bistro
Všechno to začalo v roce 1980 nenápadně v rodinném domě, kdy Ján Lunter svoji firmu pojmenoval Alfa Bio. Dnes ji známe pod (veřejnosti známějším) jménem Lunter. Slovenský výrobce rostlinných produktů se chtěl dostat blíže k zákazníkům a otevřel v Banské Bystrici první restauraci.
V Bratislavě najdete i nejnovější koncept zdravého bistra přímo pod okny byznys centra Twin City. „Take away“ bistro nabízí už zabalená jídla nebo tzv. „all you can take bar“. V praxi to znamená, že si do misky naberete zdravé pokrmy z pultu a zaplatíte jednotnou cenu za misku. Efektivní a zdravý přístup ke gastronomii.
Zdroj: Facebook Lunter Bistro