Nejeden podnikatel by pravděpodobně souhlasil s tvrzením, že začátky bývají v podnikání to nejnáročnější. Zorientovat se na trhu, zaběhnout se v branži nebo se vyhnout finančním chybám – to vše čeká nové podnikatele už během prvních měsíců jejich vysněné práce. Samozřejmě, kromě toho musí netrpělivě čekat na první výsledky stanovených cílů, případně pokrytí počátečních nákladů.
Pokud patříte k ambiciózním začínajícím podnikatelům i vy, vězte, že během prvního roku fungování vám bude hrozit největší riziko různých finančních chyb. Nezavírejte před nimi oči, protože poznat je může pomoci vašemu podniku proplout problémy i v nepříznivých dobách.
1. Souhlas s příliš vysokým nájmem
První chyba, které se můžete dopustit hned v samém začátku podnikání, je souhlas s přílišným nájmem. Sundejte si proto růžové brýle a nemějte příliš přehnané nároky. Zvažte, jak velké místo potřebujete a nenechte se zlákat na zbytečně obrovské prostory, které budou i po vašem „nastěhování“ zet prázdnotou.
Náš tip: Absolvujte raději více prohlídek a trpělivě si porovnávejte jednotlivé nabídky. Nespěchejte a „nekývněte“ zbrkle hned na tu první. Pokuste se cenu sjednat, čímž zároveň blíže poznáte charakter majitele daných prostor. Ten může být rozhodující i v případě otázky placení nájemného v době různých krizí nebo zákazů. Zajímejte se proto i o takové nepředvídatelné situace.
2. Velké počáteční investice
Je více než pochopitelné, že pečlivý podnikatel chce pro svůj provoz od samého začátku jen to nejlepší – například ve smyslu kuchyňského vybavení. Zamyslete se však nad tím, jestli skutečně potřebujete to nejšpičkovější zařízení již během prvního roku. Nebylo by přece jen rozumnější držet se zpočátku o něco více při zemi? Koneckonců, když začnete během roku nebo dvou prosperovat, můžete si pořídit výbavu přesně podle vašeho gusta. Pro začátek vám určitě doporučujeme investovat do finančně nenáročného a praxí ověřeného pokladního systému, který vám dokáže ušetřit nemalé finanční prostředky.
Náš tip: Pokud náhodou plánujete nastěhovat váš začínající restaurační provoz do prostor, které v minulosti sloužily k podobným účelům, zjistěte si, zda v nich nezůstalo nějaké funkční vybavení. I na zařizování podniku můžete zprvu ušetřit tisíce až desetitisíce korun.
3. Míchání osobních a firemních financí
Další velkou chybou, které se může podnikatel dopustit nejen v prvním roce podnikání, je míchání osobních a firemních financí. Počítejte s tím, že jak v soukromém životě, tak v pracovním mohou občas nastat náročnější situace. V takových případech však nikdy nemíchejte osobní a firemní finance. Raději počítejte na obou frontách s určitou rezervou. Míchání peněz může mít totiž fatální následky – jak pro vás, tak pro podnik.
Náš tip: Veďte si podrobnou evidenci příjmů a výdajů hned od samého začátku podnikání. Pomůže vám to v utvoření lepší představy o tom, kolik peněz na co potřebujete.
4. Ignorování finančního plánu
Tato začátečnická chyba velmi úzce souvisí s tou předchozí. Právě ignorováním finančního plánu, případně jeho nesestavením, můžete velmi rychle sklouznout do finančních problémů. Předtím, než se vrhnete do gastro byznysu, si proto pečlivě sestavte odhad výdajů a příjmů alespoň na první rok podnikání.
Náš tip: Pokud si na něco podobného netroufáte, nestyďte se poprosit o pomoc vaše zkušenější známé z příbuzných sektorů. V případě, že pro ně nebudete představovat přímou konkurenci, vám jistě rádi pomohou.
TIP na závěr: Nemějte velké oči
Jedním z nejuniverzálnějších způsobů, jak se v podnikání vyhnout nejen peněžním chybám, ale také různým jiným obtížím a nepříjemnostem, je nemít velké oči. Mnohým podnikatelům bohužel v současnosti chybí trpělivost a chtěli by zbohatnout ze dne na den. Tak to ale nefunguje. Pokud nechcete pocítit sílu samotného dna podnikání, postupujte vpřed raději malými a jistějšími krůčky. Pozor! To neznamená nemít ambice. Právě naopak, plánujte a čiňte se, ale vždy s rozvahou.